8 gode råd til at at undgå, opdage og behandle hudkræft

Cirka 40.000 danskere rammes hvert år af hudkræft. Speciallæge i plastikkirurgi og medstifter af Hudkræftklinikken i København, Inanna Weis, giver her 8 gode råd til hvordan du kan undgå at blive én af dem.

Bjarke og Silje ser på røntgenfotos

Bjarke Hansen og Silje Marie Midtun fra Privathospitalet Danmark

Hudkræft er en af de få former for kræft, som man kan opdage tegn på med det blotte øje, fordi den dannes i hudens overflade. Derfor videregiver vi her 8 gode råd, som du kan følge for at give dig selv de bedste forudsætninger for at undgå, opdage og behandle hudkræft.

Rådene er udviklet i samråd med Inanna Weiss, som er speciallæge i plastikkirurgi og medstifter af Hudkræftklinikken i København, og det er vigtig viden for at beskytte dig selv bedst muligt.

Punkt 1

Der er forskel på hudkræft og modermærkekræft

Det er først og fremmest vigtigt at skelne mellem hudkræft og modermærkekræft. Sidstnævnte kan være dødelig og skal derfor behandles hurtigst muligt. Det sammen skal hudkræft også helst, men denne kræftform er ikke dødelig og kan behandles effektivt på cirka en time, når den er identificeret.


Vær opmærksom på forandringer i huden

Som nævnt kan hudkræft eller forstadier til hudkræft ofte ses direkte på kroppen. Derfor gør man klogt i at holde øje med forandringer i huden. Hold specifikt øje med nye pletter eller pletter, som forandrer sig. Det kan fx også klø eller bløde.

Punkt 2

Punkt 3

Få ro i sjælen og få huden tjekket igennem

Hvis du oplever forandringer i huden eller bare gerne vil forsikres om, at alt er i den skønneste orden, kan du få en professionel til at tjekke din hud. Det tager typisk 30 minutter at få tjekket hele kroppen på en specialklinik.


Stol på din mavefornemmelse

Mange patienter beskriver, hvordan de kan mærke noget ”arbejde” i huden. Hvis det også er din fornemmelse, så stol på det og få det tjekket med det samme. Better safe than sorry.

Punkt 4

Vær opmærksom på særligt udsatte steder på huden

Solen er den primære årsag til hudkræft, så vær opmærksom på de gængse råd om at søge skygge og bruge solcreme. Særlidt udsatte områder, som får meget sol, kræver mere opmærksomhed. Det gælder blandt andet for pande, næse og skuldre, hvis du ikke dækker dem til om sommeren.

Tag handling

Det er bedre at tage hånd om problemet tidligt end senere. Hvis ikke hudkræften behandles, får den mulighed for at vokse, hvilket betyder, at mere væv måske skal opereres væk. Hvis du får tidlig behandling slipper man ofte med et lille og næsten usynligt ar, når kirurgen fjerner hudkræften.

Punkt 4
Punkt 1

Tag ansvar og udnyt specialviden

Du er selv ansvarlig for din sundhed, og eksperterne eksisterer, fordi de har specialiseret inden for netop deres område. Hvis du ikke føler, din egen læge giver dig den nødvendige behandling, bør du derfor selv tage ansvar for at opsøge de specialister, som kan tage hånd om dig og din sundhed.

Spray-tan frem for solarie

Solariet er den helt store synder, når det kommer til hudkræft. Så derfor er det en klar anbefaling at benytte spray-tan, hvis kuløren skal boostes en gang imellem.

Punkt 4

Hvis du følger ovenstående råd, giver du dig selv de bedste forudsætninger for at både undgå, opdage og behandle hudkræft.

Hudkræftklinikken tilbyder højt specialiseret kirurgi, hvor kræften opereres væk med den såkaldte Mohs-kirurgi, som ikke tilbydes andre steder i landet. Her arbejder højt specialiserede kirurger for at fjerne hudkræften, hvorefter huden efterses i et mikroskop for at sikre, at alt inficeret væv er fjernet effektivt. På den måde går patienter fra klinikken med vished om, at de er kureret. Samme vished har man ikke ved de vanligt udbudte behandlingsformer, og det er netop en af grundene til, at mange vælger privatbehandlingen på Hudkræftklinikken. 

Klinikken er etableret ud fra et mantra om at tilbyde god service, og faciliteterne er designet med henblik på at indgyde en følelse af velvære fremfor at indrette sig efter den gængse, kliniske opfattelse af et hospital. Derfor vil mange også føle sig hjemme og trygge, når de besøger klinikken.


Hudkræftklinikken tilbyder desuden finansiering gennem Sundhed+, så du selv kan sammensætte den betalingsløsning, som passer netop dig.

Flere artikler som denne?

Som gratis medlem af Sundhed+, modtager du hver måned vores nyhedsbrev med spændende artikler, tips til et sundt liv og eksklusive medlemstilbud fra vores mange samarbejdspartnere.