Diagnostik og behandling af hjernerystelse

Ca. 25.000 personer i Danmark pådrager sig en hjernerystelse om året. Læs her om mulighederne for diagnosticering og behandling af hjernerystelse

Hvad er en hjernerystelse?

Har du slået hovedet eller fået et piskesmæld, kan du muligvis have fået en hjernerystelse. "Hjernerystelse" er en klinisk diagnose, som kan stilles efter et traume mod hoved, nakke eller krop. Selve hjernerystelsen sker når hjernen rystes mod kraniet efter et slag, eller som kædereaktionen igennem nakken som følge af piskesmæld eller lignende.

Hvad skal man/du holde øje med?


Det kan nogle gange godt være svært at vide om man har en hjernerystelse eller ej, oftest har man det uden at vide det. Det rådes derfor at man altid bør søge en læge, hvis man har den mindste mistanke om at man kan have en hjernerystelse.


De mest almindelige fysiske symptomer på hjernerystelser er generel ildebefindende, såsom kvalme, træthed, hovedpine, søvnproblemer og svimmelhed. Man kan også mærke perioder af overfølsomhed for lys, lyd, og endda lugt.


Kognitive symptomer kan omfatte ændringer i den mentale tilstand. Har man tab af hukommelse umiddelbart før, og efter ulykken, eller besvær med koncentration og svækket tænkning. I nogle tilfælde kan man også være ude for angst og depression.


De ovennævnte symptomer varierer i hyppighed og niveau fra person til person, og de opstår umiddelbart mellem et par timer efter hovedtraumet til få dage efter. Kan man genkende en eller flere af symptomerne umiddelbart efter et traume mod hovedet, bør man søge en læge.

Diagnosticering af hjernerystelse


Der findes et antal teste og hjælpemidler hvorpå en hjernerystelse kan identificeres som mere end "blot" et slag på hovedet, og diagnosticeres. Her skelnes der mellem akutte, og længerevarende hjernerystelser.


Akutte hjernerystelser, som oftest forekommer under sportsbegivenheder, kan for eksempel diagnosticeres efter King-Devick testen, som er en af de mere simple og let tilgængelige tests som kan udføres af enhver, og oftest på stedet. King-Devick testen går kort fortalt ud på at man skal 3 talrækker op på tid, resultaterne fra disse bliver derefter sammenlignet med en baseline værdi.


For at identificere og diagnosticere de længerevarende hjernerystelser bruger man noget teknikken bag MR skanningen. Den ene af to, er "fMRI skanningen", som bliver brugt til at følge blodstrømmen til hjernen under forskellige opgaver. Den anden er "DTI skannigen" som følger vandets løb i den hvide substans i hjernen.

Behandling af hjernerystelse

Der findes en lang række behandlinger af hjernerystelser, både farmakologiske, og ikke-farmakologiske, altså med eller uden lægemidler.

Der findes ingen direkte helbredelse på en hjernerystelse med lægemidler, derfor er de ikke-farmakologiske behandlinger mere udbredte. Heriblandt kender vi alle den gamle fortælling om at man skal forholde sig i ro, og holde sig fra skærme og larm. Selvom der er mangel på videnskabelig understøttelse af den påstand, rådes det klart at man ikke presser sig selv efter et traume mod hovedet. Når det er sagt, er det stadig vigtigt at man forbliver aktiv, og holder hjerneaktiviteten oppe.


Alt efter alvorligheden af hjernerystelsen, kan man også lindre og behandle en hjernerystelse gennem fysioterapi, vestibulær træning, optometrist samsynstræning og andre manuelle behandlinger som Kranio-Sakral terapi. Tag kontakt til en læge eller sygehus, eller læs mere om non-farmakologisk behandling af længerevarende symptomer efter hjernerystelse

her.

Trustpilot

“Virkelig god oplevelse! Nemt at benytte og kundeservice er meget hjælpsomme.”

Hjørdis Langgaard, Helsingør

Søger du hjælp til behandling af en hjernerystelse?

Helt eksklusivt som gratis medlem af Sundhed+ får du lige nu 10% rabat på behandling og diagnosticering af hjernerystelse hos Privathospitalet Danmark. Læs mere om deres pakketilbud for behandling af hjernerystelse her.

Forundersøgelse: Neurologisk- og neuro-fysioterapeutisk undersøgelse (struktureret interview og objektiv undersøgelse). På denne baggrund tages der stilling til videre forløb:

Afsluttes på foreliggende: Patienter hvor det skønnes, at vedkommende ikke har behov for videre hjernerystelse/whiplash forløb, fordi der ikke er komplikationer og patienten blot har brug for at være sikker på, at alt er godt.

’Lille pakke’: Neurologisk- og neuro-fysioterapeutisk undersøgelse. Patient-uddannelse, fysioterapi x 3, neurolog x 3 til farmakologisk

’Stor pakke’: Neurologisk- og neuro-fysioterapeutisk undersøgelse. Patient-uddannelse, fysioterapi x 5 (inkl. neuro-optometri), neurolog x 3 til farmakologisk og non-farmakologisk behandling, kommunikation/møder med kommune og andre myndigheder.

Læs mere om pakkerne og priser på phdanmark.dk her.

Med en Sundhed+ Kredit kan du få finansieret

Plastikkirurgi

Fedtsugning

Ansigtsanalyse

Brystløft

Fedttransplantation

Akne-behandling

Brystimplantater

Hårtransplantation

Ansigtsanalyse

Ansigtskirurgi

Intimkirurgi

.. og meget mere