Biohackerne kommer – og de har tænkt sig at hacke din krop!

{{brizy_dc_58753_wpcf-underrubrik}}

Nickolai Damgaard

Det at være biohacker kan jo gradbøjes og behøver ikke at være lige så fancy og besværligt, som det måske kan lyde

Nickolai Damgaard

Hvad er en biohacker egentlig?

”Det korte svar er, at en biohacker er en person, som gør brug af teknologi og data med sundhed for øje. Det vil sige, at man udnytter teknologi og data om kroppen til at blive den bedste version af sig selv. Så på den måde handler det om at træffe nogle bevidste og oplyste valg for at fremme sin egen sundhed, som kan måles via udvalgte og definerede Key Performance Indicators (KPI’er). Biohackere er ofte meget motiverede af data og målbar fremgang.”

Hvorfor er det fedt at være biohacker?

”Det er det heller ikke for alle. Men det er det helt sikkert for mig. I min verden er det fuldstændig afgørende at tage ansvar for min egen sundhed. Jeg og mine kollegaer sammenligner det ofte med det at være CEO i sit eget liv og selv træffe beslutningerne i stedet for at udlicitere den personlige sundhed til andre instanser.”

 

Hvordan kommer man lettest i gang, hvis man er nysgerrig?

”Det at være biohacker kan jo gradbøjes og behøver ikke at være lige så fancy og besværligt, som det måske kan lyde. Langt de fleste har masser af data allerede – de udnytter den måske bare ikke i dag. Hvis man fx har en smartphone, har man jo et helt genialt måleredskab i lommen. Den spæde start kan jo være at følge med i det antal skridt, man tager hver dag, og sætte sig nogle mål ud fra det. Så er man jo sådan set i gang. Telefonen kan også måle søvnkvalitet og ved at tilkøbe andre måleenheder, kan de målinger faktisk blive utrolig præcise.

Så det behøver ikke at være svært at komme i gang, men jeg vil anbefale, at man sætter sig nogle personlige mål om, hvad man egentlig ønsker at opnå ved at måle på alle de her ting. Vil man tabe sig? Vil man få mere energi i hverdagen? Vil man pakke muskelmasse på – eller måske noget helt fjerde? Det betyder meget for, hvordan man skal gå til opgaven, og det er meget individuelt, hvordan man mest effektivt når sine mål.”

Hvad kan man opnå, hvis man engagerer sig i biohacking?

”Det er svært at svare entydigt på, men størstedelen af de personer, som booker et forløb hos mig, er succesfulde forretningsfolk, som har en strålende karriere. Mange har landet drømmejobbet, som de har kæmpet for i mange år, men når de nu har fået det, har de simpelthen ikke energi nok i hverdagen til at få det hele til at hænge sammen på jobbet, i hjemmet og i fritiden.

Sammen med mine kollegaer i The High Performance Tribe har vi blandt andet kørt et stort projekt for ledelsesgruppen i Nykredit Wealth Management. De er gået all-in med viden og biohacks, som blandt andet handler om periodisk faste, kolde bade, sundheds-workshops osv. Vi oplever en kæmpe motivation og overskud i gruppen og ser tydelige resultater som følge.

I Biohacking handler det som sagt enormt meget om målbare resultater, og foruden data om fx muskelmasse, vægt, fedtprocent og søvn, giver det en enorm indsigt at kigge på blodprøver.”

Hvad ser man i blodet?

”Blodet afslører sort på hvidt, hvad kroppen har rigeligt af, og hvad den mangler. Derfor har jeg sammen med mine partnere stiftet Biowatch, som tilbyder en lettilgængelig måde at måle værdierne i blodet. Vi kigger blandt andet på kolesterol, inflammation, vitaminer og mineraler.

Det giver et helt andet engagement, når man kan måle så præcist, hvor man skal sætte ind.”

Hvem har ellers gavn af det?

”Hvis man dyrker sport, kan der også være meget at hente. Fx arbejder jeg tæt sammen med Eskild Ebbesen, (Jeg arbejder ikke tæt sammen med ham, men har coachet som jo har været professionel atlet som en del af ”Guldfireren” og nu dyrker triatlon. Da vi målte Eskilds blod kunne vi se, at hans værdier var super gode – bortset fra D-vitamin, hvor han lå væsentligt under det niveau, vi gerne så. Her satte vi ind med kosttilskud, fordi det er svært at designe kosten til at opfylde hans specifikke behov. Kombineret med tiltag om søvnoptimering var resultatet at spore med det samme. Eskild trådte simpelthen 8-10 Watt mere på cyklen efter et meget simpelt tiltag.

Et andet eksempel er et samarbejde med Lyngby Boldklub, hvor vi målte blodet hos 31 friske fodboldspillere i deres bedste alder. Her var der faktisk kun 5, som lå inden for de normale værdier, og hele 26 af spillerne havde mangler i forskellig grad. Det fortæller os, at de fleste af os har rum til forbedring og optimering – også selvom vi føler os sunde og raske. Det handler om at indfri det fulde potentiale.”

Hvis det kan gøre så meget godt, hvorfor er det så ikke mere udbredt at måle blod?

”Det er et rigtig godt spørgsmål. Helt grundlæggende mener jeg jo, at vi har indrettet vores sundhedsvæsen helt skævt. Fx anslår WHO, at langt de fleste livsstilsygdomme kan forebygges, men det er meget få af deres ressourcer, som går til den del. Langt størstedelen af sundhedsbudgetterne går nemlig på at behandle sygdomme, som allerede er indtruffet. Og det kan altså være dyrt købt sammenlignet med forebyggelse, så der er noget, som helt åbenlyst ikke hænger sammen. Derfor mener mine partnere og jeg også, vi opfylder et vigtigt behov med Biowatch.”

Kan man få tjekket sit eget blod for at se, om man kan forebygge noget?

”Lige nu har vi indgået en række professionelle samarbejder med virksomheder og organisationer om at tilbyde målinger, men vi arbejder benhårdt på at tilbyde målinger til private allerede fra begyndelsen af næste år. Det glæder vi os meget til at fortælle mere om.”

{{brizy_dc_58753_wpcf-infoboks-tekst}}


Andre interessante artikler

Nickolai Damgaard
Biohackerne kommer – og de har tænkt sig at hacke din krop!
Det at være biohacker kan jo gradbøjes og behøver ikke at være lige så fancy og besværligt, som det måske kan lydeNickolai Damgaard Hvad er en biohacker egentlig? ”Det korte svar er, at en biohacker er en person, som gør brug af teknologi og data med sundhed for øje. Det vil sige, at man udnytter […]