Ny type behandling skal afhjælpe hovedpine

Op mod 500.000 danskere døjer med hovedpine, men mange har helt opgivet behandling på grund af manglende effekt. Det vil Privathospitalet Danmark gøre noget ved og tilbyder nu helt nye behandlingspakker.

Bjarke og Silje ser på røntgenfotos

Bjarke Hansen og Silje Marie Midtun fra Privathospitalet Danmark

"...det gør både forløbet mere smidigt og behandlingen mere effektiv"

Fysioterapeut Silje Marie Midtun

Neurolog Bjarke Hansen er en del af det hold, som patienter får stillet til rådighed, hvis de vælger et behandlingsforløb hos Privathospitalet Danmark. Og det er ikke et helt traditionelt behandlingsforløb, hospitalet tilbyder:

”Normalt bliver man som patient behandlet sekventielt, forstået på den måde, at man først forsøger sig med én behandlingsmetode, og hvis det så ikke lykkes, rykker man videre til den næste. Det er både tidskrævende og ineffektivt for både behandlere og patienter, som ofte oplever at sætte behandlingen på pause, mens de venter på både henvisninger og ledige tider hos næste behandler i rækken,” fortæller Bjarke.

”Hos os vender vi forløbet rundt og stiller i stedet med et hold af behandlere,” supplerer fysioterapeut Silje Marie Midtun. ”På den måde kan vi kombinere fagligheden fra forskellige områder, og det gør både forløbet mere smidigt og behandlingen mere effektiv, fordi vi behandlere kan trække på langt flere kompetencer i samme forløb - uden afbrydelser. Vi kender hinanden, og vigtigst af alt kender vi patienten.”

Det betyder i praksis, at man som patient bliver behandlet både hos en neurolog og fysioterapeut på samme tid.

Behandling i pakkeløsninger

For folkene på Privathospitalet Danmark var det oplagt at tænke i gennemskuelige pakkeløsninger, og det er nu blevet til, at patienter kan købe en hovedpine-pakke, hvor der efter forundersøgelse vurderes hvilken pakke du som patient har behov for. Pakken er tiltænkt patienter, som lider af hovedpiner på baggrund af enten migræne, spændingshovedpine eller cervikogen hovedpine og tilrettelægges ud fra den enkeltes specifikke udfordringer og behov.

Udover denne pakke findes der også en særskilt pakke til hjernerystelse. Her tilbydes der 3 forskellige pakker alt efter patientens behov.

Selvom forløbene organiseres i pakker, er behandlingen nemlig yderst individuel og baseres på en personlig “hovedpinekalender”. Her får den enkelte patient forud for behandlingen kortlagt hovedpiner og den omkringliggende kontekst. På den måde kan behandlingen skræddersyes ud fra de mønstre og indsigter, som tydeliggøres af kalenderen. Herefter begynder alle forløb med en første konsultation med både fysioterapeut og neurolog.

Silje behandler en patient

"Det kan være fint at behandle symptomer med medicin, men det er vigtigt for os, at vi forsøger at se forbi symptomerne"

Neurolog Bjarke Hansen

Tænker langsigtet

”Det er meget vigtigt for os, at vi ikke bare behandler symptomerne – altså hovedpinerne selv. I stedet vil vi se på årsagen til problemerne og tage fat dér, hvor det giver bedst mening på den lange bane,” siger Silje Marie.

”Det betyder også, at vi bedre kan undgå at medicinere, fordi hovedpine-lidelser i dag behandles med ret kraftig medicin, som også bruges i forbindelse med fx hjerteproblemer. Det kan være fint at behandle symptomer med medicin, men det er vigtigt for os, at vi forsøger at se forbi symptomerne,” siger Bjarke Hansen og fortætter: ”De patienter, som tager kontakt til os, er oftest kroniske patienter, som allerede for længst har overstået de traditionelle behandlingsforløb. Derfor er vi heller ikke blege for at anbefale ikke-medicinske behandlingsmetoder, der også kan hjælpe nogen. Vi er her for at hjælpe og komme problemet til livs, og så må vi have en lidt mere holistisk tilgang og angribe problemet fra flere sider.”

”Vi oplever faktisk, at mange helt har opgivet at lade sig behandle for hovedpiner, selvom det har stor, negativ effekt på, hvordan de lever med det. Fx undgår nogle patienter helt at drikke rødvin eller gå på stranden, fordi alkohol og sol har ry for at være velkendte ’triggere’ for migræne. Det er en skam og ikke altid en nødvendighed. Ved fokus på patientuddannelse kan vi ofte afmystificere nogle af de ting og dermed faktisk øge livskvaliteten hos patienterne, fordi de ikke længere behøver at begrænse dem selv.” siger Silje Marie.

Hvis du er nysgerrig efter at lære mere om behandlingerne, kan du læse mere på Privathospitalet Danmarks hjemmeside. Samtlige behandlinger kan finansieres med en Sundhed+ Kredit.

Flere artikler som denne?

Som gratis medlem af Sundhed+, modtager du hver måned vores nyhedsbrev med spændende artikler, tips til et sundt liv og eksklusive medlemstilbud fra vores mange samarbejdspartnere.