"Simple Living" med Felix Smith

Tv-værten om at finde roen og eventyrene i naturen og om en stor beslutning, som blev truffet “Tværs over Atlanten” på en båd hundredvis af sømil hjemmefra.

"Jeg vil sige, at jeg faktisk har savnet havet hver dag, siden jeg er kommet hjem"

Det er onsdag formiddag, da vi triller forbi “Til salg”-skiltet i indkørslen til villaen, som har dannet rammerne om Felix Smith og familien gennem de seneste mange år. I indkørslen står en autocamper, som på mange måder symboliserer det, vi skal tale om i dag.

Bilmodellen hedder Mercedes-Benz Marco Polo og tager navn efter den italienske handels- og opdagelsesrejsende. Og det er netop rejserne og lysten til eventyr, som driver den nu 44-årige Felix Smith.

Felix Smith

Beslutningerne på havet

Det var nemlig under optagelserne til programmet “Tværs over Atlanten”, at Felix Smith traf en række beslutninger, som har stor indflydelse på den måde, han lever sit liv i dag. I programmet skal seks kendte danskere krydse Atlanterhavet på 21 dage, og det eventyr skulle altså vise sig at få en større betydning end umiddelbart forventet. 

“Jeg vil sige, at jeg faktisk har savnet havet hver dag, siden jeg er kommet hjem. Den oplevelse har vækket så mange følelser hos mig og åbnet mine øjne for, hvad jeg egentlig vil. Når man sidder der på sejlbåden, har alting en specifik funktion. Hvis det ikke har en funktion eller opfylder et bestemt behov, har man det simpelthen ikke med ombord. Og den tilgang til tingene står jo i skarp kontrast til den måde, vi er vant til at leve på herhjemme. Det ligger nærmest i vores natur, at vi skal deltage i forbrugsfesten og jagte de sporadiske dopamin-indsprøjtninger, når vi køber nye sneakers, designer-møbler eller carbon-racercykler,” fortæller Felix, da vi møder ham i haven til sit hus.

“Jeg har i dén grad indset, at jeg slet ikke behøver at eje så mange ting for at være lykkelig og glad. Det, der virkelig tæller, er jo oplevelserne og ikke det, vi kan kalde for vores. Det er også derfor, jeg har sat huset til salg, for jeg gider faktisk slet ikke bruge tid og energi på ting, som skal passes og plejes - som fx haven her. Jeg vil hellere bo mindre og tættere på min eks-kone og børnene og tæt på vandet, hvor jeg har et klokkeklart mål om at tilbringe en masse tid. Min onkel har en sejlbåd liggende i Nordhavn, og den skal ikke bare ligge dér. Der skal vind i sejlene, og den skal tage os på eventyr - ligesom bilen gør det nu,” siger Felix og nikker mod indkørslen og Marco Polo’en, der glimter i formiddagssolen og altid holder klar til at invitere på nye oplevelser.

“Jeg har haft så mange biler gennem årene, som mest af alt var gode til at stive egoet af og høste den velkendte, overfladiske anerkendelse, men dén der Marco Polo - den kan altså noget andet. Den er vores middel til nye eventyr og fungerer på mange måder som et rullende sommerhus. Ungerne har faste pladser til deres ting, og i stedet for blot at have et andet hjem et bestemt sted, har vi altså her mulighed for at køre lige derhen, hvor vi har lyst til.”

Esset i ærmet

Naturen er familiens favoritdestination, uanset om det så bliver strand eller skov. Begge dele giver nemlig ro og plads til nye oplevelser.

“Naturen er så vigtig for os mennesker i forhold til at finde ro og overskud til nye, spændende projekter. Jeg elsker at køre bilen ud et øde sted og bare være tilstede i nuet. Lytte til naturen og mærke skuldrene falde helt ned i anerkendelse af, at det hele nok skal gå - uanset, hvor travlt man så end har. Og så skal der jo heller ikke gå mere zen og meditation i den, for med to drenge med masser energi handler det jo også om at bruge naturen til andet end bare at slappe af. Som familie er det bare fedt at kunne lade sig aktivere og inspirere til at lave noget andet end at flade ud på sofaen til Netflix eller for børnenes vedkommende tilbringe timer foran deres Playstation for at spille Fortnite. Det handler selvfølgelig om balance, men jeg ved godt, hvad vi fravalgte først i vores familie, hvis vi skulle.”

Når familien tager på tur, foregår det ofte der, hvor alle andre ikke normalt tager hen.

“Jeg har altid en kasse med vin i bilen, som er mit es i ærmet, når vi finder et flot sted, vi gerne vil overnatte. Det fede ved bilen er jo, at vi bare kan køre derhen, hvor vi kan være bare os, men sommetider er de flotteste steder jo fx på private ejendomme hos en bondemand, og så plejer jeg at banke på, præsentere mig selv og familien og byde på en flaske vin i bytte for en overnatning i bilen på grunden. Det er endnu ikke slået fejl,” smiler Felix med den vanlige charme, de fleste af os kender så godt fra diverse tv-programmer.

"Jeg synes jo faktisk, at når man nu er så heldig at have friheden til selv at vælge, så har man også et ansvar for at vælge med hjertet..."

Alle opgaver skal være sjove

Men det er måske slut med de folkelige tv-produktioner. I hvert fald bliver de fremover nøje udvalgt. Foruden det at fokusere på eventyrene og oplevelserne og knap så meget på materialistiske ejendele har Felix nemlig også truffet en anden principiel beslutning angående netop karrieren. Det er slut med at påtage sig opgaver for pengenes skyld. Mantraet er, at alle opgaver skal være sjove - ellers bliver det simpelthen et “nej tak”.

“Det er jo et kæmpemæssigt privilegium at kunne vælge sine egne opgaver, og det er faktisk vildt, at jeg er nødt til at sejle på tværs af Atlanterhavet for at indse, at jeg ikke behøver påtage mig opgaver, som jeg ikke føler 100 procent for. Jeg synes jo faktisk, at når man nu er så heldig at have friheden til selv at vælge, så har man også et ansvar for at vælge med hjertet og ikke ud fra, hvad man kan tjene af penge på det ene eller det andet. For mig er det vigtigere, at jeg har det sjovt med det, jeg laver, så det er det eneste, jeg navigerer efter nu.”

Dermed vender Felix tilbage til udgangspunktet i oplevelserne og eventyrene, som til enhver tid slår de materialistiske goder, som penge kan købe.

“En god rettesnor for mig er at tænke på, hvilke historier jeg gerne vil kunne fortælle mine børnebørn om mange år. Og jeg er altså sikker på, de langt hellere vil høre om sejlture og rejser end om, hvor stor en villa jeg kunne få på et afdragsfrit realkreditlån, eller hvor mange penge jeg kunne tjene. Og hvis jeg kan tillade mig at slutte lidt filosofisk af, så er det faktisk det, jeg tror på, at livet handler om - at skabe og samle på oplevelser og minder,” slutter Felix Smith.

Flere artikler som denne?

Som gratis medlem af Sundhed+, modtager du hver måned vores nyhedsbrev med spændende artikler, tips til et sundt liv og eksklusive medlemstilbud fra vores mange samarbejdspartnere.